Liceenii din Mangalia pot studia, un an, în America

Liceenii din Mangalia vor putea să înveţe, pentru un an, în Statele Unite ale Americii, având asigurate atât cazarea, cât şi masa şi cursurile într-o unitate de învăţământ de pe teritoriul american. Acest lucru este posibil printr-un program creat de Congresul Statelor Unite în 1992, care a fost implementat şi în România începând cu anul trecut. Programul este finanţat de către Guvernul SUA şi administrat de Biroul Educaţional şi Cultural (ECA) din cadrul Departamentului de Stat, cu finanţare de la Congresul American. În cei 24 de ani de existenţă, proiectul a oferit burse pentru 24.000 de liceeni din Europa, Eurasia şi Asia Centrală.

Concret, tinerii care vor aplica pentru acest program şi vor fi admişi să facă parte din el, vor locui, timp de un an, într-o familie americană, selectată şi monitorizată atent.

Candidaţii interesaţi să facă parte din program trebuie să fie elevi de liceu, de clasele a IX-a, sa X-a sau a XI-a.

Bursa va asigura o serie de facilităţi, începând de la bani de buzunar şi până la asigurare medicală. Testarea finaliştilor va avea loc la Constanţa, unul dintre cele cinci centre de examinare.

Trebuie spus că, pentru România, anul acesta s-au acordat 25 de burse, la fel ca şi în 2015 când, Andreea Pasăre, de la Liceul Teoretic Callatis, a fost inclusă în program.

Printre activităţile pe care elevii aflaţi în SUA le vor derula, pe lângă orele de curs, se numără şi foarte multe acţiuni de voluntariat.

Evaluarea semifinaliştilor va avea loc între februarie-aprilie 2017, iar în lunile aprilie-mai vor fi anunţate rezultatele finale. Deplasarea bursierilor se va face în lunile iulie-august, iar întoarcerea lor în perioada mai-iunie 2018.

Redactor: Mihaela Dubei