Legume românești doar pe hârtie

Falșii producători de legume și fructe au fost descoperiți si la Constanța. Inspectorii OPC au găsit legume şi fructe de export vândute ca marfă românească, la localnici care au de clarat că  marfa de pe tarabele lor provine din grădinile sau solariile personale.

Controalele inspectorilor de la OPC continuă și în această toamnă. De data asta, au fost vizați falșii producători de legume-fructe de la Constanța.  Reprezentanții Oficiului de Protecție al Consumatorilor au descoperit o adevărată reţea de așa ziși producători agricoli.

Din 20 de comercianţi verificaţi, niciunul nu a putut demonstra că legumele puse la vânzare provin de pe terenurile proprii. Comerciantul vizitat de inspectorii OPC avea pe taraba din piaţă legume de toate felurile, iar din foaia de inventar părea să fie un producător agricol important.

Când au ajuns la grădina acestuia, specialiştii au rămas uimiți de peisajul dezolant: tufişuri, buruieni şi nici urmă de culturi.  Cei mai mulţi dinte „producători„ nici măcar nu deţin grădini ori sere, iar marfa e cumpărată la negru, fără niciun act de provenienţă. Cum nu au o producţie proprie, mulţi comercianţi cumpără legume şi fructe din en-gros sau din import şi le vând scump, pretinzând că sunt produse autohtone.

Afacerea este rentabilă, mai ales că majoritatea clienţilor caută produse autentice româneşti.

Inspectorii OPC au aplicat sancţiuni de 5.000 de lei, pentru fiecare dintre cei care vând marfă luată din en-gros, dar despre care spun că o produc în grădina proprie. Amenzile au fost aplicate conform Legii 363 pe 2007, pentru practici comerciale incorecte.

Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: Cristian Rizea