Legea Pensiilor, modificări majore pe stagiul de cotizare

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a decis, astăzi, mai multe modificări importante ale Legii Pensiilor. Stagiul de cotizare minim, scade de la 15 la 10 ani. De asemenea, deputaţii din comisie au introdus categoria persoanelor încadrate în grad de handicap grav care pot să iasă la pensie după un stagiu de cotizare mai mic, şi anume unul de aproximativ 11 ani.

Un amendament adoptat de comisie prevede scăderea stagiului de cotizare minim, de la 15 ani la 10 ani, pentru românii care vor să-şi cumpere stagiu de cotizare, pentru perioade de timp de 5 ani de zile.

“Orice persoană care a realizat stagiul minim de cotizare de până la 15 ani, dar nu mai puţin de 10 ani se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare socială. În sistemul public de pensii se poate încheia contract de asigurare socială şi pentru perioade de timp de maximum 5 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii”, prevede articolul adoptat.

Totodată, membrii comisiei au eliminat mai multe amendamente, printre care şi pe cel care viza introducerea în perioada asimilată stagiului de cotizare, a intervalului de timp în care asiguratul a urmat cursurile unei şcoli profesionale. De asemenea, deputaţii din comisie au introdus, categoria persoanelor încadrate în grad de handicap grav care pot să iasă la pensie după un stagiu de cotizare mai mic, şi anume unul de 11 ani și 8 luni de zile.

În textul iniţiat de Guvern şi adoptat de Senat, doar nevăzătorii sunt incluşi în categoria celor care pot ieși la pensie după un stagiu de cotizare redus.

Redactor: Oana Jărloianu