“Legea Mirosurilor “, păreri pro și contra

Săptămâna trecută, deputații au adoptat o lege prin care interzice orice mijloc prin care sunt emanate mirosuri neplăcute din interiorul localităților, cum ar fi fermele de animale sau deversările de dejecții în zone unde mirosurile neplăcute ar putea deranja. 

Această măsură legislativă a fost luată din cauza faptului că Garda de Mediu nu putea aplica sancțiuni în astfel de cazuri, de poluare olfactivă, întrucât nu aveau un cadru legal.

Cu toate acestea, Asociația Română pentru Managementul Deșeurilor consideră că o astfel de lege ar bulversa economia și ar scoate România din contextul European.

Asociația își exprimă speranța că Președintele României nu va promulga Legea (…)cunoscută și sub denumirea de Legea mirosurilor, fără o analiză atentă a textului legislativ și va solicita pe baza unei fundamentări economice și științifice temeinice reevaluarea acestor reglementări referitoare la disconfortul olfactiv.(…) introducerea în Legea protecției mediului a acestei noțiuni nu își are rostul deoarece va deschide o cutie a Pandorei, astfel încât fiecare cetățean, grupuri de cetățeni, organizații politice ori de altă natură vor putea să reclame pe oricine, aducând ca argument ,,disconfortul olfactiv” care nu poate fi măsurat și care este diferit de la om la om.”

Legea urmează a fi trimisă președintelui României pentru promulgare, după care urmează a fi publicată în Monitorul Oficial, pentru a fi pusă în aplicare. Camera Deputaților, for decizional, a adoptat această lege pe 17 iunie.

Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: Adrian Corchie