Legea falimentului personal a intrat în vigoare

Legea falimentului personal a intrat în vigoare în 2018. Beneficiarii acestui act  normativ sunt cei care au datorii mai mari de 30 de mii de lei și care traversează o perioadă dificilă în obținerea veniturilor.

Anul acesta a intrat în vigoare legea falimentului personal. Actul normativ este conceput pentru persoanele care au datorii mai mari de 30 de mii de lei.

Legea insolvenței persoanelor fizice se adresează oamenilor de bună-credință, care au acumulat datorii din cauza unei activități  care are ca scop satisfacerea unei nevoi personale, cum ar fi restanțele la furnizorii de utilități sau întârzieri la achitarea ratelor bancare contractate pentru achiziția unui serviciu sau produs personal.

„Practic, fiecare cetățean al acestei țări se poate duce acum la Oficiul pentru Protecția Consumatorului să ceară falimentul personal dacă se află în situația de insolvență. Orice persoană fizică obișnuită care se află în situația de a nu-și mai putea plăti datoriile, respectiv dacă plafonul datoriilor este mai mare de 30.000 de lei, poate beneficia de această lege.”, a declarat  consultantul fiscal Adrian Benţa.

Noile prevederi se aplică pentru persoanele fizice care au domiciliul sau reședința în România de cel puțin șase luni anterior depunerii cererii și care sunt în stare de insolvență, fără a exista o posibilitate de a redeveni capabile să-și execute obligațiile, menținând un nivel de trai rezonabil.

Redactor: Isabela Boantă