Legea carantinei și izolării, adoptată de Senat

După zile întregi de dezbateri, Legea carantinei şi izolării a trecut de Parlament. Plenul Senatului a dat joi seara vot favorabil proiectului de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.

S-au înregistrat 115 voturi ”pentru”, opt ”împotrivă” şi trei abţineri. Comisia Juridică a Senatului a adoptat mai multe amendamente la legea privind carantina și izolarea.

„Izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne şi simptome sugestive specifice definiţiei de caz, precum şi pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen, chiar dacă acesta nu prezintă semne şi simptome sugestive (…), la domiciliu, la o locaţie declarată sau, după caz, în unităţi sanitare”, prevede articolul 8 discutat în comisie.

Totodată, s-a decis că izolarea se instituie, cu acordul persoanelor supuse examinării. De asemenea, în lipsa acestui acord atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase, poate impune izolarea pacientului, într-o unitate sanitară sau într-o locaţie alternativă, până la primirea rezultatelor testelor, dar nu mai mult de 48 de ore. Din lege au fost eliminate paragrafele care prevedeau carantinarea bunurilor. Ministerul Sănătăţii va fi obligat să creeze un corp al voluntarilor pentru situaţii de urgenţă la care statul să poată apela când este nevoie.

Pentru că Senatul este for decizional, legea va fi înaintată spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis, dacă nu va fi atacată la Curtea Constituţională. Proiectul de act normativ a fost iniţiat în 6 iulie de guvernul Orban după decizia CCR de la sfârşitul lunii iunie care stabilea că izolarea şi carantina nu pot fi dispuse prin ordinul ministrului sănătăţii, ci doar prin lege.

Redactor: Oana Jărloianu