Legea risipei alimentare

Legea privind diminuarea risipei alimentare a fost amânată din nou pentru anul 2019. Actul normativ a fost deja suspendat de la aplicare de două ori. S-a decis  eliminarea caracterului obligatoriu al acestei legi pentru operatorii din sectorul agroalimentar.

Legea privind diminuarea risipei alimentare le propune operatorilor agroalimentari luarea unor măsuri bine stabilite pentru a se reduce acest fenomen îngrijorător. Aceasta se va aplica de anul viitor începând cu 1 februarie și nu va mai fi obligatorie pentru operatorii economici.

Măsurile de prevenire a risipei vor rămâne aceleași: responsabilizare, vânzare la preț redus a produselor aproape de expirarea datei durabilității minimale și transferul alimentelor prin donație către operatori receptori. Cei care vor primi alimentele prin donație nu vor avea voie să le vândă mai departe, se precizează în proiectul de modificare a legii. Singurele exceptate de la această obligație vor fi asociațiile și fundațiile, întreprinderile sau serviciile sociale ale furnizorilor publici, care vor putea comercializa produsele către consumatorul final, la un preț mai mic.

Operatorii economici care vor dona alimentele vor beneficia de facilități fiscale: reducerea impozitului și scăderea bazei de impozitare. Proiectul de lege privind diminuarea risipei alimentare pentru a intra în vogoare trebuie promulgat de către șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.