Lectura, o dragoste din familie?!

Elevii au aceeaşi listă de lecturi obligatorii pe care au avut-o şi părinții lor când erau mici. Pentru că s-a schimbat contexul ne punem întrebarea: Cât de atractive pot fi amintirile din copilăria lui Ion Creangă, pentru un puşti care are computer, tabletă şi un telefon inteligent? Specialiștii în domeniu susțin că nu ar trebui să se supere nimeni pentru faptul că micuții citesc volume la modă şi nu se înghesuie la cărţile scrise de clasicii literaturii române.

S-au dus și vremurile în care copiii citeau vechile basme româneşti. Nici măcar poveştile Fraţilor Grimm nu-i mai atrag, ce să mai spunem despre clasicele Legende ale Olimpului.

Cu toate acestea, dascălii nu sunt mulţumiţi de cărţile care îi atrag pe cei mici. Chiar dacă cititul îi ajută să se dezvolte, profesorii le recomandă elevilor poveștile clasice.

Psihologii spun că totul depinde de tact, iar un cadru didactic cu har ştie să-şi îndrume elevii spre lecturile obligatorii.

Specialiștii care studiază comportamentul copiilor au ajuns la concluciza că nu şcoala este principala responsabilă pentru educaţia unui copil, ci familia.

Redactor: George Marinescu