Lansarea primei sonde spaţiale arabe spre Marte

Emiratele Arabe Unite au sărbătorit luni, la primele ore ale dimineţii, lansarea sondei spaţiale Al-Amal (”Speranţa”) către planeta Marte, prima misiune interplanetară realizată de o ţară arabă.

După două amânări din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, lansarea sondei la bordul unui lansator japonez de la centrul spaţial din Tanegashima, în sud-vestul Japoniei, a fost salutată cu o rundă de aplauze în Emirate.

Entuziasmul a dominat la Centrul spaţial Mohammed bin Rashid, coordonatorul proiectului misiunii arabe spre planeta Marte, în care au fost implicate circa 450 de persoane, dintre care peste jumătate sunt cetăţeni ai Emiratelor Arabe Unite.

Proiectul Al-Amal este o sursă de mare mândrie pentru Emirate și transmite un mesaj de speranţă şi pace în lumea arabă.

Burj Khalifa din Dubai, cea mai înaltă clădire din lume, a proiectat în mod simbolic o numărătoare inversă de zece secunde pe faţada sa înaintea lansării.

Emiratele Arabe Unite doresc ca misiunea să reprezinte o sursă de inspiraţie pentru tinerii din lumea arabă.

”Al-Amal aparţine milioanelor de tineri din această regiune care îşi doresc progres, inspiraţie şi oportunităţi. Este o provocare directă pentru cei care doresc să-şi reprime aceste aspiraţii.”, a scris, pe Twitter, directoarea departamentului de comunicaţii strategice din cadrul Ministerului Afacerilor Străine din Emiratele Arabe Unite.

Al-Amal urmează să ajungă pe orbita planetei Marte în februarie 2021, dată care coincide cu cea de-a 50-a aniversare a unificării Emiratelor Arabe Unite.

Redactor: Mihaela Țânțaru