Lacul cu lebede, la Galați

De câteva zile, aproape 100 de lebede se chinuie să supravieţuiască în apropiere de oraşul Galaţi. Păsările ar fi trebuit să fie deja în locuri mai calde însă, din câte spun specialiştii, ele au fost derutate de schimbările climatice așa că au rămas aici pentru iernat.  Astfel că, angajații Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii din orașul de pe Dunăre descarcă de câteva zile saci plini cu salate, spanac, rucola şi alte verdeţuri pentru hrana înaripatelor.

Aflate într-o situaţie limită, cele peste 80 de lebede stabilite temporar la marginea Galaţiului ar fi murit de foame în câteva zile dacă oamenii nu ar fi pus mână de la mână pentru a le ajuta să supravieţuiască. Aşa că angajaţii Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii vin periodic să le aducă hrană deoarece aceasta este greu de găsit în această perioadă.

Chiar dacă lebedele nu mănâncă toate legumele şi cerealele lăsate de către oameni, voluntarii nu au de gând să renunţe.

Motivul pentru care cele aproximativ 30 de familii de lebede au renunţat la călătoria spre ţările calde îl constituie și faptul că au pui de sub un an, iar aceștia nu ar fi rezistat la un drum lung.

Tot lacul este îngheţat cu excepţia unui petec de apă. Specialiştii au remarcat faptul că în fiecare noapte lebedele adulte “navigă” prin rotaţie pe lac pentru a împiedică îngheţul.

Pe balta din apropierea Dunării au poposit nu doar lebede, ci şi câteva perechi de raţe sălbatice şi mai mulţi pescăruşi. Potrivit speciaiștilor, păsările vor părăsi balta la primăvară.

Redactor: Oana Jărloianu