La vânătoare de mistreț cu … pestă

În județul Bihor, patru persoane au vânat un mistreț suspect de pestă porcină africană. În prezent, aceștia sunt cercetați penal pentru săvârșirea faptelor de braconaj și răspândirea virusului temutei boli.

O partidă de vânătoare desfășurată pe teritoriul fondului cinegetic Șimian s-a soldat pentru protagoniști cu un dosar penal pentru braconaj și răspândirea virusului pestei porcine africane. Cei patru bărbați care au participat la vânătoare au împușcat un mistreț. Animalul a fost, apoi, tranșat de aceștia și preparat în gospodăriile lor. În urma acestui fapt, porcii din curțile braconierilor au început să moară.

„Se pare că mistreţul vânat era bolnav, avea pestă porcină africană, pentru că la doi din cei patru braconieri le-au murit porcii din gospodărie, fiind confirmat virusul. Şi la un altul i-au murit, recent, porcii. Urmează să vedem şi rezultatele analizelor prelevate din produsele din carne, iar dacă se va confirma că pesta a provenit de la acel mistreţ, persoanele respective nu vor fi despăgubite pentru porcii morţi din gospodăriile proprii.”, a menționat prefectul bihorean Ioan Mihaiu.

Fondul cinegetic Șimian din județul Bihor fusese declarat focar de pestă porcină africană. Se pare că temuta boală nu i-a înspăimântat pe cei patru vânători și s-au lăsat conduși de spiritul de aventură.

„Noi ne luptăm cu pesta porcină africană, iar ei se duc şi braconează, fără să îi intereseze consecinţele. Măcar dacă ar fi mers cu mistreţul la analize înainte de a pregăti carnea în gospodăriile lor”, a declarat Ioan Mihaiu.

Fapta săvărșită de cei patru bărbați a fost sesizată de oamenii legii din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Bihor, Direcția Arme, Explozivi și Substanșe Periculoase.

Redactor: Mihaela Țânțaru