La mulți ani, Constantin și Elena!

Peste 1,7 milioane de români care își serbează astăzi onomastica cu prilejul Sfinților Mari Imparati Constantin si Elena. Cei mai mulți sărbătoriți fac parte din rândurile doamnelor și domnișoarelor, în timp ce un număr cu aproape jumătate mai scăzut îl reprezintă bărbații ce poartă derivate ale acestui nume.

Numele de Constantin provine din latinescul „constans”, „constantis”  și se traduce prin „constant”, „ferm”, în timp ce, străvechiul nume Helene este explicat de unii prin gr. „helane” („torţă”, „făclie”, dar şi „foc sacru”, la sărbătorile numite Heleneia, dedicate zeiţei Artemis), iar de alţii prin grecescul hele („lumina arzătoare a soarelui”).

Dintre cei 1.767.767 de sarbatoriti, mai bine de jumătate, respectiv  869.283 poarta numele Elena, iar celelalte doamne și domnișoare cărora le urăm „La Multi Ani! ” în această zi, se numesc Constanța, 47.916 de femei, Ileana, 113.535 de sărbătorite, dar și Lenuța (63.534) sau Leana (3.443).  Și 471.475 de bărbați își serbează, pe 21 mai ziua de nume, Constantin, iar 78.890 de reprezentanți ai sexului masculin poarta numele Costel, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Ziua Sinților Mari Împărați, Constantin și Elena reprezintă și una dintre cele mai mari sărbători creștinești. Biserica Ortodoxa ii sarbatoreste pe Sfantul Imparat Constantin cel Mare si pe mama sa, Elena, doi dintre cei mai iubiti sfinti de catre romani. Potrivit tradiției bisericești, sărbătoarea „celor întocmai cu Apostolii”, este strâns legată de taină şi puterea Sfintei Cruci, semnul central al religiei creştine. Perioada în care au domnit a fost cunoscută ca “Epoca de aur”. Datorită lor, creştinismul a devenit religie permisă, jertfele sângeroase au fost interzise şi duminica a fost stabilită zi de odihnă în Imperiul Roman. În calendarul popular, sărbătoarea Sfinţilor Constantin şi Elena este o sărbătoare a păsărilor de pădure, numită Constantin Graur sau Constantinul Puilor. În această zi, înaripatele încep să-şi înveţe puii să zboare, după ce li s-a dezlegat glasul la Vlasie (11 februarie), s-au împerecheat şi şi-au construit cuiburile la Dragobete (24 februarie).

Redactor: Andreea Barbu