La Medgidia a avut loc astăzi, festivitatea de decernare a premiului „Mehmet Niyazi”

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=SiPl3g9x_9o[/youtube]Manifestarea prilejuită de decernarea Premiului „Mehmet Niyazi”, a devenit o tradiţie pentru filiala de la Medgidia a uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din Romania. Potrivit legii din 2007, evenimentul prin care este comemorat poetul, ziaristul şi pedagogul tătar Mehmet Niyazi se desfăşoară în fiecare an, în preajma datei de 30 noiembrie, dată la care se presupune că s-a născut poetul. Mehmet Niyazi a văzut lumina zilei în satul Aşşîlar (Vânători) comuna Pecineaga, într-o familie de ţărani săraci. El a militat pentru promovarea culturii şi identităţii tătare, atât în Crimeea, de unde a fost alungat de două ori, cât şi în România.

Cu această ocazie este acordat și un premiu. Distincția reprezintă o recunoaştere atât a personalităţii lui Mehmet Niyazi, cât şi un mijloc de încurajare a celor care scriu despre valorile tătare din Dobrogea.

Anul acesta, premiul a fost decernat scriitorului Osman Karahan, cel care a reușit să editeze un dicționat tătar-turc-român.

Redactor: Doina Sirbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.