La Medgdia, rromii luptă pentru educaţie şi cultură

Rromii din Medgidia trăiesc în cartierele mărginaşe ale municipiului, în condiţii greu de imaginat. Cu toate acestea, mulţi dintre ei au un loc de muncă stabil, îşi trimit copiii la şcoală şi încearcă din răsputeri să îşi facă loc într-o societate în care se simt marginalizaţi.

Copiii rromilor din Medgidia sunt foarte încântaţi de mersul la şcoală sau la grădiniţă, în ciuda percepţiei celorlalţi că au un nivel de educaţie scăzut.

În ajutorul rromilor din Medgidia vine Asociaţia Dobrogea, condusă de Mielu Irimia, care îşi propune să îmbunătăţească imaginea rromilor din localitate şi nu numai, şi vizează educarea acestora. Astfel, ONG-ul a obţinut finanţare europeană pentru implementarea unui proiect de antreprenoriat social.

Preşedintele Asociaţiei rromilor din Medgidia este mândru de etnia sa şi consideră că acest lucru nu este un impediment în a-ţi alege un loc de muncă în orice domeniu.

Minoritatea rromă constituie unul din grupurile etnice minoritare cele mai mari din ţară. Conform recensământului din 2011, aceasta numără 619.000 de persoane, adică 3,2 % din totalul populației, fiind al doilea grup etnic minoritar din România, după cel maghiar. În judeţul Constanţa, din cei peste 600.000 de locuitori, peste 8.500 sunt rromi.

Reporter: Simina Lupu ; Imagine: Valentin Cerbanescu