La Mangalia s-a dat startul celei de-a doua ediţii a festivalului de film rusesc

La Mangalia s-a dat startul celei de-a doua ediţii a festivalului de film rusesc. Kino + este un proiect cultural-educativ de anvergură naţională ce promovează proiecţiile peliculelor semnate de renumiţi regizori ruşi.

Perioada în care are loc acest festival nu a fost aleasă întâmplător. Odată cu venirea primăverii comunitatea ruso-lipoveană celebrează Masleniţa – sărbătoarea ce pregăteşte credincioşii pentru intrarea în Postul Mare al Paştelui.

Exigent este şi concursul din cadrul festivalului de film. Organizat încă din 2011 de Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România împreună cu Universitatea din Bucureşti, Catedra de Filologie rusă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Slave, festivalul este o provocare pentru studenţi. Şi asta pentru că au ocazia de a participa la concursul de subtitrări a festivalului. Celelalte etape se referă la vizionarea creaţiilor cinematografice în premieră pe marele ecran şi caravana filmului rus în mai multe localităţi din România.

Prima seară a festivalului a debutat şi cu un spectacol artistic în cadrul căruia au evoluat tineri români şi ruşi lipoveni dornici de a-şi cultiva şi promova tradiţiile şi obiceiurile comunităţii din care fac parte.

În foaierul Casei de Cultură a Municipiului Mangalia a fost organizată şi o expoziţie de obiecte tradiţionale. au fost expuse o serie de obiecte specifice etniei rușilor-lipoveni, admirate şi apreciate de localnici din afara comunităţii.

Proiecții de marcă precum: Efect de seră, Povestea cosmosului meu, Bunica Tosia şi altele vor avea loc în perioada 10-16 martie, în fiecare seară, la ora 18.00, în sala Casei de Cultură a Municipiului Mangalia. Intrarea este liberă!

Reporter: Ramona Ganescu ; Imagine: Constantin Blanaru