„La Cazino, în vreme de război”

După o muncă susținută desfășurată sub presiunea timpului, regizorul Enache Toma împreună cu întreaga echipă de producție a reușit realizarea filmului documentar „La Cazino, în vreme de război”. Proiect susținut de Ministerul Culturii, acesta își propune să redea contribuția etniilor din Dobrogea în timpul primului Război Mondial. Toate dovezile de vitejie și dragoste de țară, incluse în acest documentar, le puteți urmări sâmbătă, 1 decembrie de la ora la Litoral TV.

„În orice ţară ar fi fost să ajung, de orice forme ale vieţii aş fi fost înconjurat, gândul iar apoi întreaga mea fiinţă s-a întors de fiecare dată la Dobrogea. La praful şi mărăcinii ei, la vântul ei de stepă, la chipul ei teluric şi generos. Oriunde m-aş fi aflat, dorul de ea mă ajungea în cele din urmă. Dobrogea! Dobrogea!…cuvintele lui Geo Bogza sunt cele care deschid șirul imaginillor emblematice pentru identitatea acestor locuri și pentru oamenii ei.

În acest scurt metraj documentar, realizat în regia lui Toma Enache veți putea redescoperi care era liantul ce-i făcea pe oameni indiferent de etnie și religie să plece încărcați de curaj, în prima linie a frontului. Tot aici putea vedea și asculta rândurile unei scrisori trimise de un tată către fiul său aflat pe front. Cum reușea să îl îmbărbăteze și care erau valorile pe care se punea preț. Documentarul vine cu dovezi nemaiarătate până în prezent legate de clădirea simbol a Constanței, clădirea Cazinoului. Este o lecție veritabilă de istorie care nu poate naște îndoieli pentru că vine cu exemplificări păstrate din acele vremuri dar este și o lecție de viață trăită cu demnitate care a lăsat în urmă moșteniri ce au dăinuit peste timp. Sâmbătă, 1 decembrie Litoral TV vă invită la vizionarea documentarului: „La Cazino, în vreme de război”

Redactor: Sondra Sandu