Kureș în parcul Tăbăcăriei din Constanța

Cei mai buni luptători de Kureș, din Dobrogea, s-au înfruntat în parcul Tabăcăriei din Constanța, cu ocazia festivalului turco-tătar. Luptele tătărești sunt o tradiție milenară a etnicilor din Dobrogea, iar luptele au fost un adevărat turneu al campionilor, cu aproximativ 30 de concurenți care s-au înscris pentru câștigarea premiului cel mare.

Festivalul Dansului, Cântecului şi Portului Turco-Tătar nu putea să se desfășoare și fără tradiționalul concurs de kureș – luptele specifice tătărești. Cei mai buni 30 de luptători s-au înfruntat în Parcul Tăbăcăriei. Pe lângă premiul cel mare, un taur de 500 de kilograme și 2500 de lei, organizatorii au decis să îi premieze pe toți luptătorii până la locul 16. Totul, pentru ca această competiție să fie cât mai atractivă.

Campionul, cu care se mândresc tătarii din Dobrogea și care se impune la aproape toate concursurile, a început sportul de mic. De ceva ani, însă, câștigă aproape toate competițiile de kureș.

Printre cei care au răspuns prezent provocării kureșului se numără și luptători români. Sergiu are 21 de ani și, pentru el, e deja o tradiție să participe la lupte tătărești.

Premiile i-au motivat foarte mult pe participanți. Vicecampionul a primit un berbec și 2000 de lei, locurile 3-4 de asemenea câte un berbec și 1500 de lei, locurile 5-8 câte un cârlan și 500 de lei, iar locurile 8-16 câte 250 de lei.

Reporter: Bogdan Bolojan ; Imagine: Cristian Rizea