Jurnalul lui bin Laden, făcut public

Jurnalul lui Osama bin Laden a fost făcut public, Miercuri, de către Servicul de Informații Externe. Acesta a fost gasit  printre cele 470.000 de documente adunate din casa, în care liderul al – Qaida a fost ucis.

Pe când era adolescent, o excursie făcută vara, în Marea Britanie, l-a convins pe Osama bin Laden că Occidentul nu respectă regulile sociale. Liderul al- Qaida nota această nemulțumire a sa, în jurnalul său personal,cu puţin timp, înainte de a fi ucis de forţele speciale americane, în anul 2011. Jurnalul a fost gasit  printre cele 470.000 de documente adunate din casa, în care Bin Laden a fost ucis. Documentele au fost făcute public, miercuri, de către Servicul de Informații Externe,”în interesul transparenţei şi pentru a sprijini opinia publică și pentru  a înţelege fenomenul al – Qaida”. Până acum, nu au existat informaţii conform cărora bin Laden a călătorit în Occident, aceasta fiind prima confirmare. El a mers pentru prima dată, în Occident, pentru a fi supus unui tratament, nespecificat, când era în clasa a şasea şi avea 13 ani.

În anul următor, el s-a întors, în Regatul Unit pentru a urma niște studii. Bin Laden nu oferă alte detalii, dar se pare că a urmat cursuri de limba engleză, la Oxford. În jurnal, Bin Laden prezintă vizitele la casa lui Shakespeare din Stratford- upon- Avon, dar spune că nu a fost impresionat de societatea britanică. Acesta nota în jurnal: “Nu am fost impresionat şi am constatat că erau o societate diferită de a noastră şi o societate cu principii morale permisive”.

El recunoaşte că vârsta nu îi permitea să îşi formeze o imagine completă despre viaţa, în Marea Britanie. Locul său preferat era casa lui Shakespeare, pe care o vizita, în fiecare duminică.

Redactor: Lavinia Barbu