Jurnaliștii din întreaga lume celebrează Ziua internațională a presei libere

Ziua internațională a libertății presei a fost declarată de Adunarea Generală a ONU, pe 23 decembrie 1993. Data de 3 mai comemorează Declarația de la Windhoek, adoptată în 1991, în cadrul Seminarului pentru promovarea unei prese africane independente și pluraliste, organizat de UNESCO și în Namibia. Atunci, printr-o rezoluție asupra “Promovării libertății presei în lume”, s-a recunoscut că o presă liberă, pluralistă și independentă este esențială într-o societate democratică.

În fiecare an, pe 3 mai, sunt comemorați jurnaliștii uciși la datorie, dar nu sunt uitați nici cei care au  fost răniți și încarcerați, în timpul exercitării profesiei. Cu acest prilej, opinia publică este informată în legătură cu violarea dreptului la libertatea de expresie,  libertatea presei reprezentând o piatră de hotar a drepturilor fundamentale ale omului și o garanție pentru alte drepturi.
În România, Ziua Mondială a Presei a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2000, în cadrul programului Freedom of Expression – FreeEx România.

Redactor: Raluca Damian