Județele Constanța și Tulcea, sub cod portocaliu

În urma avertizării meteo de ploi torențiale ce urmează să lovească sud-estul țării, hidrologii au emis astăzi un cod galben de inundații, valabil pentru județele Constanța și Tulcea începând din această noapte și până pe 8 octombrie, la ora 21:00.

Meteorologii transmite vești deloc bune.  Specialiștii ANM au modificat, în această după-amiază, informarea cod portocaliu de ploi însemnate cantitativ și vânt, valabilă pentru acest sfârșit de săptămână inclusiv în Dobrogea.  Astfel, codul portocaliu va intra în vigoare mai devreme, pe 7 octombrie, ora 03:00 și va expira pe 8 octombrie, ora 21.

În tot acest interval, județele din Dobrogea, precum și cea mai mare parte a Munteniei și sudul Moldovei vor fi afectate de ploi torențiale, însoțite de vânt puternic ce poate depăși la rafală și 60 km/h, iar izolat, în Dobrogea, chiar 80-90 km/h.

De asemenea, în Oltenia, vestul Munteniei, apoi în sudul Transilvaniei și în centrul Moldovei va ploua pe arii extinse, cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp, iar local se vor cumula 40…50 l/mp. Vântul se va intensifica temporar cu viteze de 50…60 km/h.  În zonele montane precipitațiile vor fi și sub formă de lapoviță și ninsoare, iar rafalele de vânt vor atinge și depăși 70 km/h, mai ales pe creste.  Ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție. Fenomenele se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din sudul şi estul judeţului Constanţa.

Redactor: Daniel Albu