John McCain ne-a părăsit

Unul dintre cei mai respectați politicieni, senatorul american John McCain s-a stins din viață în data de 25 august. Săptămâna trecută senatorul a decis să întrerupă tratamentul medical pentru boala incurabilă de care suferea.

Capitoliul din Washington și Casa Albă au coborât drapelele în bernă. Senatorul republican John McCain a murit la vârsta de 81 de ani. Acesta suferea de o formă agresivă de cancer la creier, depistat în anul 2017. John McCain a avut o carieră politică strălucită. A fost timp de 35 de ani senator în Congresul american din partea statului Arizona. A luptat în Războiul din Vietnam, fiind prizonier timp de cinci ani și jumătate. John McCain a fost decorat pentru că a refuzat să trădeze SUA în ciuda torturii la care a fost supus lăsat fiind cu infirmităţi pe viaţă.

De-a lungul timpului, John McCain a fost în general fidel unei viziuni conservatoare: s-a opus avorturilor, a susţinut invazia Irakului şi l-a criticat pe Obama pentru faptul că nu a intervenit mai mult în Siria. A fost unul dintre cei mai vocali critici ai lui Donald Trump, mai ales pentru atitudinea acestuia în faţa preşedintelui rus Vladimir Putin şi altor lideri autoritari.

„Înainte de a pleca, mi-ar plăcea să văd că politica noastră începe să se întoarcă la scopurile şi practicile care diferenţiază istoria noastră de cea a altor naţiuni. Aş vrea să văd că ne redobândim sentimentul că suntem mai asemănători decât diferiţi.”

Republicanul John McCain a fost admirat de către ambele tabere politice pentru că a promovat un comportament civilizat şi a căutat compromisul în perioade de partizanat acut în politica americană.

Redactor: Denisa Albu