Jebi paralizează Japonia

Japonia a fost astăzi lovită de cel mai puternic taifun produs în zonă în ultimii 25 de ani. Rafale de peste 200 de kilometri pe oră și ploi torențiale au măturat partea de vest a teritoriului nipon.

Taifunul Jebi s-a dezlănțuit puternic astăzi asupra Japoniei. Agenţia meteorologică japoneză a emis avertismente privind inundaţii, vânt violent, creşterea nivelului mării şi tornade pentru vestul ţării.

O navă a fost împinsă precum o jucărie într-un pod rutier. La bord se aflau 11 membri ai echipajului, însă nici unul dintre ei nu a fost rănit. Un aeroport a fost inundat și multe zboruri au fost anulate. Pe tot parcursul zilei au apărut pe rețelele de socializare imagini surprinse de oameni care au arătat puterea furtunii.

Au fost emise avertizări de evacuare prin care au fost vizați peste 300.000 de oameni, iar autoritățile au amenajat 1.500 de adăposturi. Școlile au fost închise, la fel și transportul cu feribotul. Conform anunțurilor făcute de media locală, o persoană a murit și multe au fost rănite în timpul furtunii. Răniți au existat și în urma prăbușirii unui tavan de sticlă a stației Kyoto.

Agenția de meteorologie a avertizat că taifunul ar putea fi urmat de vânt puternic, alunecări de teren, inundații în sudul și sud-vestul arhipelagului sau tornade.

Taifunul Jebi urmează aceeași traiectorie ca cea a taifunului Cimaron, care a lovit în urmă cu câteva săptămâni și a ucis mai mult de 200 de persoane. Autoritățile se așteaptă ca furtuna să scadă în intensitate marți seara, pentru miercuri dimineața fiind prognozat un ciclon tropical moderat.

Redactor: Denisa Albu