Iurie Darie a părăsit scena vieţii

Iurie Darie a părăsit scena vieţii, după o lungă suferinţă. Cunoscutul actor a murit noaptea trecută, din cauza problemelor respiratorii şi cardiace. Trupul neînsufleţit al artistului a fost depus la Teatrul de Comedie din Capitală, urmând ca înmormântarea să aibă loc mâine.

Iurie Darie s-a născut pe 14 martie 1929, în Vadul Roşu din judeţul Soroca, aflat astăzi în Republica Moldova. Iurie Darie a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1952 şi a debutat în anul 1953, în “Nepoţii gornistului”, în regia lui Dinu Negreanu, avându-i alături de Marga Barbu şi Liviu Ciulei. A avut o carieră remarcabilă, ce cuprinde roluri în peste 40 de producţii cinematografice. Iurie Darie a jucat în filme precum “S-a furat o bombă” (1961), “Dragoste la zero grade” (1964), “Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte” (1971), “Fraţii Jderi” (1974), “Ringul” (1983), “În fiecare zi mi-e dor de tine” (1987), “Zâmbet de soare” (1987), “Oglinda” (1993), “Punctul zero” (1996), “Triunghiul morţii” (1999), sau Zorro.

De-a lungul carierei, Iurie Darie a colaborat cu unii dintre cei mai importanţi regizori români: Ion Popescu Gopo, Mircea Drăgan, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis. Actorul s-a remarcat şi în emisiunile de televiziune pentru copii, în care îşi etala abilitatea de a desena, uneori cu ambele mâini. Totodată, Iurie Darie a fost înzestrat și cu talent muzical.

Însă Dumnezeu l-a vrut la El. Iurie Darie a murit vineri seară, la vârsta de 83 de ani. Trupul neinsufleţit a fost depus sâmbătă la Teatrul de Comedie, pentru ca cei care l-au admirat să îi poată aduce un ultim omagiu.

Prietenii şi cei care l-au cunoscut regretă moartea marelui artist.

Iurie Darie a avut mari probleme de sănătate în ultimele luni de viaţă. In luna mai a ajuns la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, după ce a acuzat dureri în piept şi probleme de respiraţie. Ulterior, a fost transferat la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitală, unde fost operat pentru eliminarea lichidului acumulat în creier. În luna septembrie, actorul era externat, după aproximativ trei luni petrecute în spital. În acest răstimp, el a fost supus unei intervenţii chirugicale, i-a fost montat un tub care drena lichidul acumulat la creier, a stat mult timp conectat la aparate pentru că nu putea respira singur, s-a aflat o vreme în comă indusă şi a suferit şi un accident vascular cerebral. În 2009, Iurie Darie a primit premiul de excelenţă pentru întreaga carieră la Festivalul Comediei Româneşti. Totodată, în martie anul acesta, Iurie Darie a luat premiul Gopo pentru întreaga carieră, iar pe 1 iunie a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor – Walk of Fame din Capitală. Atunci, actorul nu a putut fi prezent la eveniment dar soţia lui, Anca Pandrea, a îngenuchiat cu respect pe steaua dezvelită în cinstea marelui  maestru.

Redactor: Doina Sirbu