Iulie 2018 aduce o nouă creștere a pensiilor

Pensionarii se vor putea bucura de o nouă creștere a drepturilor bănești în luna iulie 2018, când punctul de pensie va atinge nivelul de 1.100 de lei. Cuantumul acestui indice reprezintă o majorare de 10 procente față de valoarea actuală.

Actualizarea din anul 2018 a punctului de pensie este stabilită pentru luna iulie, când Guvernul va majora la 1.100 de lei valoarea acestui parametru. Pensionarii din România vor beneficia, astfel, de o nouă creștere a drepturilor bănești.

În 2018, majorarea indicelui precizat se realizează doar o singură dată comparativ cu anul precedent, când sporirea a fost efectuată în două tranșe. Deși în legea pensiilor nu este specificată o dată exactă pentru  creșterea punctului de pensie, fiind stipulată doar obligativitatea corecției acestuia, reglementarea a fost îndeplinită în prima zi a fiecărui an din perioada 2011 – 2017.

Programul actual de guvernare prevede ca, până în 2020, augmentarea indicelui să fie transpusă în practică la data de 1 aprilie, când acesta va ajunge la valoarea de 1.265 de lei în 2019 iar în anul următor la nivelul de 1.400 de lei.

Drepturile bănești ale pensionarilor s-au situat pe o scară ascendentă nu numai datorită valorilor crescătoare ale punctului de pensie. Evoluția favorabilă din 2017, evaluată la 15 procente, a fost determinată și de modificările altor pârghii. Acestea s-au concretizat în excluderea din calculul tuturor pensiilor, începând cu luna februarie a anului trecut, a contribuției de asigurări sociale de sănătate, aceeași lună aducând și înlăturarea impozitului pentru pensiile mai mici de 2.000 de lei. Totodată, suma neimpozabilă la calculul impozitului pe veniturile din pensii este stabilită la valoarea de 2.000 de lei.

Noutatea anului 2018 în ceea ce privește pensiile este reprezentată de reducerea cotei de impozit, impunerea efectuându-se la un nivel de 10%.

Contribuția de asigurări sociale de sănătate este o taxă adaugată în perioada Guvernului Boc, fiind un subterfugiu pentru diminuarea pensiilor, întrucât Curtea Constituțională a României interzisese reducerea acestor drepturi bănești.

Dovada creșterii pensiilor este exemplificată în situația pe care v-o prezentăm în continuare, pentru un pensionar ale cărui drepturi bănești sunt de 2.694 de lei. Acesta obține, în prezent, 2.625 de lei, cu 42 de lei mai mult față de luna decembrie 2017, când impozitul era de 16%. Pensia rezultată a înregistrat o creștere de 552 de lei față de noiembrie 2016 și o majorare de 444 de lei comparativ cu ianuarie 2017.

Redactor: Mihaela Țânțaru