Italia prelungește starea de urgență sanitară

Parlamentul italian a aprobat  solicitarea premierului Giuseppe Conte de prelungire – până la 15 octombrie – a stării de urgenţă sanitară împotriva pandemiei de COVID-19 în Italia, care acordă Guvernului prerogative consolidate.

Senatul din Peninsulă a votat primul, marţi seară, autorizarea prelungirii stării de urgenţă, iar apoi deputaţii au dat şi ei undă verde acestei decizii miercuri, în jurul prânzului.

Starea de urgenţă sanitară a fost instaurată în Italia pe o perioadă iniţială de şase luni, începând de la 31 ianuarie, după confirmarea primelor două contaminări la Roma.

În urma unor critici din partea opoziţiei, Conte s-a abţinut să ceară o prelungire a stării de urgenţă până la sfârşitul anului, aşa cum avea în vedere, şi a solicitat o prelungire a acestui dispozitiv până în octombrie.

Starea de urgenţă sanitară consolidează atribuţiile executivelor, atât la nivel naţional, cât şi regional. Ea facilitează instituirea unor ”zone roşii” acolo unde oficiali percep un risc al unei creşteri a epidemiei şi permite deblocarea unor mijloace suplimentare în spitale, în caz de nevoie. Starea de urgenţă simplifică totodată proceduri administrative, în contextul în care Italia se pregăteşte să redeschidă şcolile, în septembrie, după o închidere de şase luni.

Italia a fost una dintre ţările din Europa cele mai dur afectate de noul coronavirus – cu peste 35.000 de morţi şi aproximativ 246.500 de persoane contaminate.

Noile îmbolnăviri au scăzut puternic în ultimele trei luni, iar adversarii lui Giuseppe Conte consideră că nu mai este necesar să-i acorde prerogative excepţionale care-i permit să ocolească Parlamentul.

Redactor: Mihaela Țânțaru