Italia a legalizat situația migranților clandestini

În Italia, a fost legalizată situația migranților clandestini.Teresa Bellanova, ministrul agriculturii din Peninsulă a izbucnit în lacrimi când a anunţat decizia privind regularizarea situaţiei migranţilor ilegali pentru ca aceştia să poată obţine contracte de muncă în agricultură şi ca îngrijitori.

Această hotărâre a survenit ca urmare a faptului că  lucrătorii agricoli est-europeni ajung cu dificultate în Italia din cauza restricţiilor determinate de pandemia de COVID-19, în timp ce un sindicat agricol italian a cerut guvernului de la Roma să discute cu ţări precum România pentru crearea unor coridoare pentru lucrătorii sezonieri.

Teresa Bellanova, membră a partidului Italia Viva, condus de fostul premier Matteo Renzi, şi-a motivat reacţia prin faptul că şi ea a participat la munci ale câmpului.

Decizia guvernului italian de a acorda permise de muncă valabile şase luni migranţilor ilegali care lucrează în agricultură sau ca personal de îngrijire face parte din pachetul de măsuri economice de sprijin în urma pandemiei, evaluat la circa 55 de miliarde de euro.
Aceasta a fost adoptată miercuri seara după ce provocase divergenţe în interiorul coaliţiei guvernamentale a premierului Giuseppe Conte, în special între Partidul Democrat şi formaţiunea Mişcarea 5 Stele, care se împotrivea acestei decizii. Măsura a stârnit critici şi din afara executivului, cum a fost cea a liderului dreptei radicale, Matteo Salvini.

”Bellanova ar trebui să plângă pentru italieni înainte să plângă pentru clandestini”, a scris pe Twiter Matteo Salvini.

Odată cu restricţiile de circulaţie şi cu blocajele la frontiere, lucrătorii europeni care înainte veneau în Italia pentru a munci ca zilieri în agricultură, majoritatea români, bulgari şi polonezi, acum nu mai pot călători, astfel că sectorul agricol italian se confruntă cu riscul unei penurii de forţă de muncă în plin sezon de recoltare.

Prin urmare, Teresa Bellanova a propus ca soluţie legalizarea şederii în Italia pentru migranţii aflaţi în această ţară fără acte în regulă, al căror număr este estimat la circa 560.000, pentru a acoperi necesarul de forţă de muncă în sectoarele deficitare şi pentru a reduce riscul exploatării acestora.

Însă sindicatul agricol Coldiretti consideră că această măsură nu este suficientă pentru a rezolva problema deficitului de forţă de muncă, întrucât eliberarea permiselor de lucru migranţilor clandestini va necesita timp. Preşedintele sindicatului, Ettore Prandini, a propus în schimb simplificarea regulilor pentru munca ocazională astfel încât şomerii, pensionarii şi studenţii să poată participa la munci agricole.
El a cerut, de asemenea, guvernului de la Roma să discute cu ţări precum România pentru organizarea de coridoare sigure pentru transportul lucrătorilor sezonieri, dând ca exemplu plecarea lucrătorilor sezonieri români în Germania.

Potrivit sindicatului Coldiretti, Italia are în prezent un deficit de circa 200.000 de lucrători agricoli pentru sezonul recoltei de primăvară.

Redactor: Mihaela Țânțaru