Istorie aruncată pe câmp

Tone de pământ pline cu piese arheologice de valoare au fost excavate din cetatea Tomis și aruncate pe un câmp, la marginea Constanței, fără ca niciun arheolog să supravegheze lucrările.

Istoricii spun că sunt piese extrem de importante, din perioada elenistică, romană și romano-bizantină și că astfel s-au distrus mărturii din istoria Constanței. Ele provin din șantierul unui bloc controversat de 4 etaje care se construiește în zona veche a Constanței.

Câteva mormane uriașe de pământ excavat din situri istorice se înalță pe un câmp la marginea orașului, la ieșire spre Valul lui Traian. Activiștii civici care se împotrivesc construcției blocului de la Lupoaica din Constanța, au urmărit camioanele cu pământ până în acest loc. Între două basculări, oamenii au început să caute piesele istorice.

Speriați de câte obiecte istorice au găsit, oamenii au alertat Muzeul de Istorie și Arheologie care și-a trimis un reprezentant la fața locului.

Scandalul blocului din centrul istoric al Constanței a pornit de la faptul că muncitorii sapă cu excavatoare fără ca să permită accesul istoricilor sau arheologilor. Proprietarul are toate actele legale, inclusiv Certificat de Descărcare de Sarcină Arheologică. Acest act este emis în 2016 tocmai de către Muzeu.

Dar cifrele din acte spun altceva, cercetarea arheologică s–a făcut pe 4oo mp și s-a dat liber la săpat pe 63o mp.

Tot centrul vechi din Constanța stă pe astfel de comori, iar autoritățile locale nu au mișcat niciun deget ca să le pună în valoare. În prezent, cel puțin șase astfel de șantiere se află în diverse stadii de exploatare în zona peninsulară.

Redactor: Cristina Niță