Istoria Sociologiei Românești

Sâmbată, 2 septembrie 2017, ora 16.30, în Aula Bibliotecii Județene „Ioan Neculaie Roman” din Constanța a avut loc un eveniment cultural deosebit. Au fost lansate trei volume dedicate istoriei sociologiei românești. Această triplă lansare a fost organizată de Asociația Culturală „Sfântul Antonie de la Iezer a Armânilor din Constanța”.

În Aula Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” din Constanța a avut loc o triplă lansare de carte, organizată de Asociația Culturală „ Sfântul Antonie de la Iezer a Armânilor din Constanța”. Această acțiune culturală se încadrează într-un amplu proiect de prezentare și reconstituire a istoriei sociologiei românești, coordonat de către profesorul universitar Zoltan Rostas, în cadrul școlii doctorale de sociologie. Temele de cercetare își propun redefinirea și cunoașterea în amănunt a Școlii Sociologice de la București dar și a rolului de întemeietor pe care l-a deținut Dimitrie Gusti în cadrul acestei instituții educaționale și de investigare a arealului social românesc.

Cele două antologii republică texte interbelice apărute în periodicele și revistele fondate de Școala Sociologică de la București, întemeiată de celebrul sociolog  Dimitrie Gusti. Lansarea, în premieră la Constanța, cuprinde rezumatele corespondenței profesorului Gusti cu toți colaboratorii români și străini. Un efort intelectual cu totul de excepție întreprins de profesorul Zoltan Rostas.

În cadrul evenimetului au  participat, pe lângă sociologul Zoltán Rostás, sociologul Martin Ladislau Salamon coautorul uneia dintre antologii și Sterică Fudulea, Secretar de Stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Tot în cadrul acestui eveniment au fost lansate și volumul de antologii: „Transhumanța interbelică în Balcani. Studii și articole despre aromâni în publicațiile gustiene”

Lansarea de carte și discuțiile au fost  moderate de  sociologul Enache Tușa care a fost amfitrionul evenimentului.

Reporter: Ramona-Mary Manea ; Imagine: Adrian Florea