Istoria lui 8 martie

Ziua de 8 Martie este motiv de bucurie pentru femeile din peste 50 de țări ale lumii. Astăzi se sărbătorește ziua femeii, ca fiind o recunoaștere a contribuției sexului frumos la dezvoltarea societății.

Carta ONU semnată la San Francisco în 1945 a fost primul instrument internaţional care a proclamat egalitatea între sexe ca drept fundamental al persoanei umane. De atunci, organizaţia a ajutat la crearea unui patrimoniu istoric de strategii, norme, programe şi obiective convenite pe plan internaţional pentru ameliorarea condiţiei femeii în lumea întreagă. În 1975, cu prilejul Anului Internaţional al Femeii, Organizaţia Naţiunilor Unite a început sărbătorirea Zilei Internaţionale a Femeii la data de 8 martie. Doi ani mai târziu, în decembrie 1977, Adunarea Generală a ONU a instituit, printr-o rezoluţie, Ziua Internaţională a Femeii şi Ziua Naţiunilor Unite pentru Drepturile Femeii şi Pace Internaţională, ca sărbătoare ce poate fi marcată în orice zi a anului de statele membre, conform tradiţiilor istorice şi naţionale.
Prin adoptarea acestei rezoluţii, Adunarea Generală ONU a recunoscut rolul femeii în eforturile de pace şi dezvoltare şi a chemat la încetarea discriminării şi la întărirea sprijinului pentru participarea femeilor la viaţa societăţii. Ziua Internaţională a Femeii a apărut în contextul mişcărilor sociale din secolul al 20-lea din America de Nord şi Europa. În schimb, în vestul Europei, Ziua Femeii a fost serbată în perioada 1910-1920, după care a ieşit din atenţia publicului. Abia în anii ’60 ea a fost readusă la viaţă de puternica expansiune a grupurilor feministe. După primii ani, Ziua Internaţională a Femeii a căpătat o nouă dimensiune mondială, atât în ţările dezvoltate, cât şi în cele în curs de dezvoltare. Mişcarea feministă, aflându-se în plină dezvoltare, a ajutat la impunerea sărbătoririi acestei zile ca punct de concentrare a eforturilor pentru revendicarea drepturilor femeilor şi pentru participarea la procesul politic şi economic.
Din ce în ce mai mult, Ziua Internaţională a Femeii s-a transformat într-un proces ideal de reflecţie la progresele realizate sau un prilej pentru a cere schimbări şi pentru a sărbători actele de curaj şi hotărâre ale femeilor obişnuite care au jucat un rol extraordinar în istoria drepturilor femeilor. De 8 martie, în unele culturi, femeilor și fetelor li se dăruiesc cadouri, flori sau alte atenții. În data de 8 martie, Ziua Internațională a Femeii, este sărbătorită în  peste 50 de state din întreaga lume.

Redactor: Doina Sirbu