Istoria Halloween-ului

De la dovleci ciopliţi, sperietori de ciori, farse, vrăjitoare şi morţi, până la mere glazurate și dulciuri. Vă invităm să urmăriți în continuare o prezentare a istoriei Halloween-ului, care este sărbătorit, în fiecare an, pe data de 31 Octombrie.

Ziua de 31 octombrie este cunoscută de câțiva ani buni și, în România, ca ziua de Halloween sau SărbătoareaTuturor Sfinților. Fiind una dintre cele mai vechi sărbători din lume, Halloween-ul este sărbătorit, în foarte multe țări de pe glob. Cele mai cunoscute sunt Irlanda, Statele Unite, Canada, Puerto Rico și Regatul Unit, În America de Nord și Canada își menține cel mai înalt nivel de popularitate. În fiecare an, 65% dintre americani își decorează casele și birourile pentru Halloween. Procentul este depășit doar de decorațiunile făcute cu ocazia Crăciunului. De altfel, cele mai multe bomboane sunt vândute de Halloween.

Sărbătoarea de Halloween este de origine celtică și a fost introdusă, în alte țări, de imigranții irlandezi ai Statelor Unite ale Americii. Celții credeau că, în data de 31 octombrie, spiritele intrau în comunicare cu cei vii și coborau pe pământ. Ei se deghizau în monștri și ieșeau pe străzi pentru a face mult zgomot pentru a speria spiritele. De asemenea, cu ocazia sărbătorii de Halloween, în America, a apărut și s-a dezvoltat o adevărată industrie a accesoriilor macabre: măști, costume de vampiri, schelete, diavoli, fantome. De-a lungul timpului, printre costumele folosite apăreau și cele ale unor personaje fictive, celebrități la ordinea zilei și arhetipuri generice, cum ar fi prințesele sau luptătorii ninja.Primele costume de Halloween produse în masă au apărut în magazinele americane în anii 1930. Copiii se costumează și merg la colindat, din casă în casă, gazdele fiind obligate să îi primească și să le dea bomboane, altfel, riscă să fie speriați de către participanți.

Tinerii mai curajoși merg în această noapte, a Halloween-ului, în cimitire și se distrează făcând ocultism și spiritism.

De câțiva ani, în State, sărbătoarea de Halloween și-a pierdut din specificul religios, chiar și din tradiții. De asemenea, superstițiile de Halloween au fost uitate și ele. Halloween-ul a devenit, în ultimii ani, o sărbătoare cunoscută, în toată lumea, pe care nu o celebrează doar americanii, ci și alte popoare printre care și noi, românii. Totuși această sărbătoare de Halloween a început să capete influențe diverse în funcție de cultură, cât și de dorința fiecăruia. Credințele și obiceriurile europenilor s-au contopit cu cele ale amerindienilor și s-a format o versiune distincta a Halloween-ului. Oamenii cântă, dansează, celebrează recoltele, își spun povești înfricoșătoare, cu fantome și morți, și se faceau farse răutăcioase, spre amuzamentul celorlalți.

Manifestările vechi erau foarte asemănatoare cu cele de-acum, petreceri în costume, transformarea dovlecilor în felinare, aprinderea focurilor, vizitarea locurilor bântuite, povești înfricosatoare, precum si celebrul “trick-or-treat” (dulciuri ori păcăleală).

În alte zone, aceasta manifestare era considerata Festivalul Morților, care începea la data de 29 octombrie și ținea până la data de 3 noiembrie. În timpul festivităților, săracii cerșeau mâncare și oamenii ofereau plăcinte, în schimbul promisiunii de a se ruga pentru sufletele morților, din familia lor.

Alte popoare văd sărbătoarea de Halloween ca pe o sărbătoare păgână, o zi în care morții părăsesc mormintele. În ziua de 31 octombrie sau în preajma ei, adesea în vinerea și sâmbăta dinainte de Halloween, se țin adesea petreceri cu costume.

Românii au împrumutat parțial această sărbătoare de Halloween. Pentru noi, Halloween-ul este un prilej de joacă și carnaval care ne ajută să ne eliberăm de problemele cotidiene și de griji. În preajma zilei de Halloween, magazinele noastre au, în ofertă, o mulțime de obiecte specifice acestei sărbători: măști, costumații, afișe, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. În bucătării, gospodinele pregătesc tot felul de plăcinte cu dovleac sau preparate îndrăznețe și înfricoșătoare. Nu cunoaștem cu adevărat semnificația sărbătorii de Halloween, dar ne bucurăm de orice motiv care ne aduce pilejul de a sărbători.

Redactor: Lavinia Barbu