Istoria Dobrogei este una extrem de tumultoasă

14 noiembrie este o zi importantă pentru istorie și asta pentru că este ziua când Dobrogea s-a unit cu România.

Unirea Dobrogei cu România a avut loc în urma războiului de independenţă din 1877-1878 şi consfinţită prin Tratatul de la Berlin de la 13 iulie 1878. În schimbul Dobrogei, România a trebuit să cedeze Rusiei Basarabia de Sud pe care o obţinuse în urma Războiului Crimeei. Evenimentul este unul extrem de important pentru istoria României de acum, iar anul, pe 14 noiembrie este marcată Ziua Dobrogei.

Anul acesta, cei de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie au marcat acest eveniment în avans și au avut alături elevi de la mai multe școli din Constanța.

Pe 14 noiembrie 1878 Carol I se adresa dobrogenilor

„Locuitori de orice naţionalitate şi religie, Dobrogea – vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân – de astăzi face parte din România. Voi de acum atârnaţi de un Stat unde nu voinţa arbitrară, ci numai legea dezbătută şi încuviinţată de naţiune hotărăşte şi ocârmuieşte. Cele mai sfinte şi mai scumpe bunuri ale omenirii: viaţa, onoarea şi proprietatea sunt puse sub scutul unei Constituţii pe care ne-o râvnesc multe ţări străine. În curând provincia voastră, pe cale constituţională, va primi o organizaţie definitivă, care va ţine seama de trebuinţele şi moravurile voastre, care va aşeza pe temelii statornicite poziţia voastră cetăţenească. Iubiţi ţara la a cărei soartă este lipită de acum şi soarta voastră.”

După restabilirea suveranităţii statului român şi evacuarea rusească, România se regăsea cu 240 km de faţadă maritimă, împreună cu portul Constanţa, care îi deschidea drumul către mările şi oceanele lumii şi implicit să intre în legături economice, politice şi culturale cu întreaga lume.

Reporter: Cerasela Videanu ; Imagine: Adrian Florea