IPS Teodosie rămâne sub control judiciar

Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului, a contestat măsura controlului judiciar dispusă împotriva sa, iar azi s-a prezentat la Curtea de Apel Constanța pentru a-și susține cauza. În fața instanței, Teodosie a susținut că toate acuzațiile sunt nefondate și că cineva vrea să umilească Biserica. La ieșirea din sala de judecată a făcut și câteva declarații, spre deosebire data trecută, la sediul DNA, când nu a  dorit să comenteze nimic.

La Curtea de Apel Constanța s-a prezentat, luni dimineață, IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, acuzat de luare de mită și fals în acte. La o săptămână de când s-a luat măsura controlului judiciar împotriva sa, ierarhul a solicitat judecătorilor să ridice măsura preventivă de 60 de zile, argumentând că el este reprezentant al Bisericii și că, de fapt, cineva urmărește să umilească Biserica.  Ședința a fost una secretă, fără accesul publicului, iar la final, la ieșirea din sală, atât înaltul prelat, cât și apărătorii acestuia, au făcut câteva declarații jurnaliștilor.

Câteva ore mai târziu, judecătorii au respins cererea formulată de ierarh, menținând măsura controlului judiciar.

Procurorii DNA au dispus controlul judiciar în cazul Arhiepiscopului Tomisului în data de 17 octombrie, în dosarul în care acesta este cercetat pentru luare de mită, 500 de euro,  şi folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete. De precizat că una din faptele cercetate de procurori, de luare de mită, nu va mai apărea în acest dosar, întrucât magistrații au concluzionat că nu sunt probe concludente și, totodată, Teodosie nu are calitate de funcționar public, pentru a putea primi mită.

Potrivit DNA,  în perioada 2010-2016, Teodosie a folosit şi prezentat declaraţii false către APIA pentru a primi fonduri europene de peste 1,3 milioane de lei.

Redactor: Daniel Albu