IPS Teodosie nu scapă de trimiterea în judecată

Magistrații Curții de Apel Constanța au respins, astăzi, contestațiile actelor de urmărire depuse de către avocații inculpatului Teodosie Petrescu, Arhiepiscop al Tomisului, la dispunerea de trimitere în judecată, sub control judiciar, formulată de DNA.

Avocații angajați de către Arhiepiscopul Tomisului au depus, la finalul lunii trecute, opinia unui avocat specializat pe legislația europeană privind fondurile europene pentru agricultură, prin care se invoca faptul că „utilizarea legii penale cu privire la fraudă în legătură cu faptele din prezenta cauză nu este în conformitate cu practica Uniunii Europene”. Opinia avocatului Bernard O’Connor se referă la funcționarea legislației europene pentru efectuarea de plăți din fonduri europene către agricultori. Aceasta a fost destinată utilizării în fața instanțelor române și se face pe fondul urmăririi penale a Arhiepiscopului Petrescu Teodosie pentru fraudă în finanțarea activităților agricole.

Miercuri, Curtea de Apel Constanța a respins cererea înaltului prelat constănțean.

„Respinge cererile de și excepțiile invocate de inculpații Petrescu Teodosie, Beca Stere, Cojocaru Ciprian Ioan și Ștefan Aurelian, ca nefondate. Constată legalitatea sesizării instanței. (…) Dispune începerea judecății în cauză față de inculpați, pentru comiterea infracțiunii de folosire sau prezentare de documente ori declarații false care are ca rezultat obținere pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunității Europene”, se arată în pronunțare.

Decizia poate fi atactă, iar reprezentanții Arhiepiscopiei au anunțat deja că vor face acest lucru.

„Decizia va fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde Arhiepiscopia Tomisului așteaptă de la magistrați o soluție corectă. Reamintim poziția exprimată încă de la începutul procesului, aceea că IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, nu a săvârșit nici o infracțiune”, au precizat reprezentanții Arhiepiscopiei.

IPS Teodosie poate contesta această decizie în 3 zile de la comunicarea pronunțării.

Redactor: Paul Alexe