Investiții petroliere în Marea Neagră

Au fost descoperite noi zăcăminte de gaze naturale în Marea Neagră românească. Cantitatea ar putea produce aproximativ 10% din consumul României timp de 5 ani, iar investițiile până la începerea producției ar putea ajunge la 500 de milioane de dolari.

O companie petrolieră a descoperit noi rezerve de gaze naturale în adâncurile Mării Negre. Rezervele totale depind de rezultatele forajelor viitoare, care s-ar putea putea adăuga la resursele deja identificate la zăcămintele Ana și Doina, iar în total ar putea varia între 10 miliarde și 20 miliarde metri cubi. În prezent, Proiectul de Dezvoltare Gaze Midia din sectorul românesc al Mării Negre se află în faza de pregătire în vederea aprobării. Dacă respectiva companie petrolieră va obține aprobarea la sfârșitul anului 2017, atunci, după finalizarea lucrărilor de construcții estimate să dureze doi ani, punerea în producție a zăcămintelor se va realiza în anul 2019.

“Investițiile totale ale consorțiului la această concesiune se ridică în prezent la aproximativ 200 de milioane de dolari americani. Este dificil să estimăm suma totală care urmează să fie investită până la punerea în producție, deoarece aceasta ar putea include și investițiile ulterioare ca urmare a unor descoperiri viitoare. Totalul ar putea ajunge, eventual, la 500 de milioane de dolari americani.”, a declarat Mark Beacom, directorul general al companiei.

El a subliniat însă că realizarea proiectului depinde de acțiunile Guvernului și ale Autorității Naționale de Reglementare în Energie. Potrivit președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Energie, în primul an, producția va fi de un miliard de metri cubi de gaze și va crește treptat în următorii ani până la 4 miliarde de metri cubi pe an.

Redactor: Cerasela Videanu