Investiție de amploare în portul Constanța

În Portul Constanța, la dana 80, a avut loc lansarea oficială a lucrărilor de construcții pentru dezvoltarea terminalului de cereale cu o capacitate de stocare de 200.000 de tone, proiect inițiat de operatorul Comvex.

Operatorul portuar Comvex SA Constanţa, singurul terminal mineralier din ţară, începe construcţia unui terminal de cereale cu o capacitate de 200.000 de tone la dana 80 din portul Constanţa.

Odată cu definitivarea acestiu proiect, volumul de depozitare al portului va crește la peste un milion de tone. Investiţia Comvex, în cuantum de 50 de milioane de euro, va oferi posibilitatea de a încărca, chiar și navelor foarte mari, datorită adâncimii de la acostare de 17,8 metri.

Suprafaţa desfăşurată va avea un total de 63.600 mp, iar înălţimea maximă va fi de 35 de metri, astfel asigurându-se toate operațiunile necesare transportului în şi din port, barje, transport fluvial,cale ferată și acces auto. Astfel, în noul terminal se vor putea încărca nave Baby Cap Size, care au peste 250 de metri lungime şi o capacitate de 120.000-130.000 de tone.

Traficul de cereale prin portul Constanţa s-a triplat în ultimii ani, acesta fiind motivul pentru care s-a luat hotărârea construirii unui terminal de cereale. Un alt beneficiu, îl reprezintă faptul că, fiind o investiție românească, fermierii vor putea să-și vândă marfa direct, la un preț mai bun. În prezent, majoritatea sunt obligați să vândă giganților internaționali.După finalizarea investiţiei, portul Constanţa va suporta o capacitate de stocare a cerealelor de 1,25 milioane de tone.

La eveniment a participat și primarul Decebal Făgădău, care a vorbit din nou despre oraș ca fiind „a doua putere economică a țării”, subliniind că susține operatorii care construiesc cu bună credință.

Redactor: Sondra Sandu