Invazie de meduze

Invazie de meduze pe o plajă din Mamaia. În apropierea țărmului, la orele prânzului, au apărut numeroase populații de diferite mărimi și specii. Specialiștii spun că este un fenomen rar la malul mării provocat de zilele caniculare și furtunile din ultimele zile.

Marea s-a retras cu 20 de metri de la țărm în Stațiunea Mamaia. A lăsat în urma ei scoici dar și multe meduze de toate dimensiunile. Pe plaja din zona Pescărie turiștii au putut observa micile vietăți marine atât în apă cât și pe nisip. Biologii marini sustin ca speciile din Marea Neagra sunt inofensive, dar le recomanda turiștilor să nu intre în contact cu ele. Uneori pot produce iritații ale pielii. În marea Neagră trăiesc trei specii de meduze, două de talie mică care se dezvoltă rapid în perioada toridă a verii și una de dimensiuni mari care apare în apropierea țărmului în a doua jumătate a luni septembrie.

 „Este zona de hrănire a puietului de peşte, în special chefalilor. Această variabilitate a liniei ţărmului este un fenomen cunoscut şi continuu, în funcţie de direcţia şi durata, de intensitate a vântului. Am avut situaţii în care această oscilaţie s-a petrecut pe distanţe de circa 100 de metri”, afirmă Simion Nicolae, directorul INCDM „Grigore Antipa”, Constanța.

Cu toate că existența meduzelor datează din antichitate și ele contribuie la buna funcționare a vieții din ocean, în prezent din cauza încălzirii globale, populația acestora a crescut alarmant. Fenomenul de retragere al mării a fost mai acut în urmă cu opt ani, când, pe plaja din centrul oraşului Constanţa, nisipul a rămas descoperit pe o distanţă de 120 de metri.

Redactor: Cristina Niță