Invazie de meduze la Eforie

Zeci de meduze au ajuns pe plajele litoralului românesc după ce temperaturile, în special cele nocturne, au scăzut în ultima vreme.

Multe dintre ele au murit, sunt în descompunere şi miros neplăcut, iar altele oferă un spectacol al culorilor, nemaiântâlnit. Localnnicii din Eforie le-au descoperit azi dimineață și s-au grăbit să le filmeze. Biologii marini avertizează că nevretebratele nu trebuie atinse pentru că pot provoca alergii.

Astăzi de dimineață, golful plajei de la Belona oferea un spectacol de imagine rar întâlnit, trecătorilor aflați în zonă. Un covor de meduze se întindea pe sute de metri, foarte aproape de țărm, iar curioșii au venit ca să le vadă de aproape.

În funcție de gradul de sensibilitate al fiecărui om, meduzele sunt o spaimă sau o încântare. Biologii spun că este un fenomen natural, firesc care apare la sfârșitul verii și se intensifică toamna, atunci când temperaturile scad iar vântul începe să sufle cu putere. În Marea Neagră trăiesc mai multe specii de meduze, dar sunt vizibile pentru om doar două. Aurelia aurita este specia comună de meduză întâlnită în Marea Neagră și are un diametru de aproximativ 25 de centimetri. Meduzele care au ajuns astăzi la țărm sunt din specia Rhizostoma pulmo, și pot ajunge la 80 cm lungime. Tentaculele lor sunt otrăvitoare, deci evitați să le atingeți. La fel ca în cazul înțepăturilor de albină, unele persoane pot fi sever afectate iar altele deloc. Urzicătura lor este însă simțită de toată lumea, motiv pentru care au fost denumite “urzici de mare”.

Prezenta meduzelor în număr mare în Marea Neagra denotă faptul ca aceasta nu este poluată.

Redactor: Cristina Niță