Introducerea testelor grilă la examenele, se amână

Ministrul interimar al Educaţiei Naţionale, Rovana Plumb, s-a întâlnit, astăzi, cu reprezentanţii profesorilor, părinţilor şi ai elevilor, pentru a discuta tema noilor modele de subiecte pentru examenele din anul 2019. În urma discuțiilor avute s-a hotărât amânarea introducerii testelor grilă la Bacalaureat și Evaluarea Națională.

În urma discuțiilor purtate cu Ministrul interimar al Educaţiei Naţionale, Rovana Plumb, Sindicatele din învăţământ, Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi şi Consiliul Naţional al Elevilor au susţinut amânarea cu un an a introducerii testelor grilă la Bacalaureat și Evaluare Națională 2019. În schimb au fost profesori de română care au contestat introducerea grilei la limba română. Totodată, și Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ susţine amânarea acestui nou model de examen.

“Poziţia noastră este că ne opunem aplicării testelor grilă începând cu 2019. Dorim mai întâi să se facă o pilotare, o simulare cu teste grilă. Să nu uităm că în 2018 elevii de clasa a VII-a şi cei de clasa a XI-a, adică cei care vor susţine examenele naţionale în 2019, au făcut simularea pe modele vechi de subiecte. În momentul de faţă dorim să amânăm testele grilă şi să facem un studiu temeinic asupra acestui lucru”, a spus Eugenia Sandu , reprezentanta Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Nici celălalt mare sindicat din educaţie nu este de acord cu testele grilă.

“Noi vom vedea ce zic elevii şi părinţii. Dar nu suntem de acord cu introducerea acestor teste grilă de anul acesta şcolar. Nu schimbăm regulile în timpul jocului, mai ales că atunci când erau în clasa a XI-a elevii de clasa a XII-a de astări au primit modelele vechi de subiecte. Iar din ce am văzut grila prezentată nici nu a fost concepută bine. Cineva poate la nimereală să ia nota cinci, cel puţin la matematică”, a spus Alexandru Tudorache de la Federaţiei Spiru Haret

La rândul lor, atât părinţii, cât și elevii resping aplicarea noilor modele de subiecte.

“Noi vrem să amânăm. Ideal ar fi doi ani astfel încât copiii de clasa a VI-a de acum să intre pe aceste teste grilă. Dar acceptăm şi un an.” a declarat Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi.

Ministerul Educației Naționale a publicat, miercuri, pe site modelele de subiecte pentru examenele de Bacalaureat şi Evaluare Naţională 2019, iar ulterior acestea au fost retrase după doar câteva ore.

Redactor: Oana Jărloianu