Interzis la “caracatițe”

A fost stabilit. Caracatițele sunt interzise. Șoferii nu se vor mai trezi cu roțile blocate atunci când parchează neregulamentar. Atenție însă. Asta nu înseamnă că scapă și de amenzi. Care sunt sancțiunile și în ce condiții sunt aplicate, aflați din materialul următor.

Consiliul Local Constanța a făcut recurs împotriva sentinței prin care Tribunalul Constanța a interzis folosirea caracatițelor ca măsură de sancționare a șoferilor care parchează ilegal. Din păcate, sau mai bine zis din fericire pentru șoferi, Magistrații Curții de Apel Constanța au respins ca nefondat recursul.

Mai exact, la sfârșitul anului trecut, Tribunalul Constanța a dispus anularea unui articol dintr-o hotărâre a Consiliului Local Constanța, ce reglementează blocarea autovehiculelor parcate neregulamentar până la achitarea amenzii aferente, măsură ce i-a determinat pe foarte mulți șoferi să nu mai încalce legea.

Cu toate acestea, există și șoferi care spun că această măsură nu este tocmai normală dacă ne dorim un trafic disciplinat, cu șoferi care au auzit de bun simț.

Șoferii care parchează illegal vor fi în continuare sancționați de către polițiștii locali. Astfel, pentru oprirea în locuri interzise vor fi nevoiți să scoată din buzunar contravaloarea a două puncte de amendă. Conform articolului 143 din Codul Rutier, staționarea se sancționează cu 4 puncte amendă. Un punct amendă reprezintă 10% din salariul minim pe economie.

Interzicerea folosirii caracatițelor ar putea avea consecințe importante, din moment ce singura modalitate de sancționare a șoferilor indisciplinați pe care autoritățile o mai au la dispoziție este amenda, care reprezintă o amenințare doar pentru cei care pot fi executați silit.

Repoter: Cerasela Videanu ; Imagine: Adrian Florea