Intabularea Rezervației Biosferei ”Delta Dunării”

Toate suprafeţele din Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării vor fi înregistrate în cartea funciară în următorii trei ani. ARBDD-ul a semnat cu Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară contractul pentru intabularea suprafeţelor din zonele tampon şi cele economice pe care le gestionează.

Anunțul a fost făcut de Cătălin Ţibuleac, guvernatorul Rezervației.

”Este vorba despre un contract de 31 de milioane de lei care va fi implementat în următorii trei ani. Vom cadastra, măsura tot ce înseamnă zonă tampon şi zonă economică în Delta. Practic, după realizarea acestui proces, tot ce înseamnă suprafaţă din Rezervaţie va fi cadastrată şi intabulată.”, a afirmat Cătălin Ţibuleac.

Acesta a amintit că suprafeţele din interiorul unităţilor administrativ-teritoriale din perimetrul Rezervaţiei şi cele din zonele strict protejate au fost intabulate printr-un proiect derulat în urmă cu mai mulţi ani.

“Dacă vrem să avem o dezvoltare socio-economică în echilibru cu biodiversitatea, trebuie să ştim terenul pe care-l administrăm şi să avem clar evidenţiate cele trei tipuri de zonă din Rezervaţie – zonă strict protejată, zonă tampon şi zonă economică. Din cauza lipsei intabulării, am întârziat realizarea hotărârii de Guvern prin care să redefinim zonarea pentru a aduce cetatea Histria în zona de vizitare legală. E cu titlu de banc, dacă vreţi, dar toţi cei care vizitau cetatea Histria erau în uşoară ilegalitate pentru că nu aveau voie să fie acolo.”, a afirmat guvernatorul Rezervaţiei.

În prezent, în Deltă, există 20 de zone strict protejate cu o suprafaţă totală de 50.904 hectare, respectiv 8,7% din suprafaţa Rezervaţiei. În aceste zone considerate eşantioane reprezentative pentru ecosistemele naturale, terestre şi acvatice, sunt interzise activităţile umane, iar accesul este permis doar în scop ştiinţific, pe baza acordului emis de Administraţia Rezervaţiei.

Zonele tampon se află în jurul celor cu regim de protecţie integrală, ocupă o suprafaţă totală de 222.996 hectare, respectiv 38,5% din suprafaţa Rezervaţiei şi au rolul de a atenua impactul factorului uman asupra zonelor protejate.

Zonele economice sunt ariile în care se pot desfăşura activităţi economice cu impact redus asupra mediului.

Redactor: Mihaela Țânțaru