Insula Sacalin – bucată de rai românesc

Un teritoriu românesc de o frumuseţe incredibilă, Insula Sacalin, a reușit să scape până acum nevandalizat, prin măsura impusă în 1938: zona a fost declarată atunci, rezervație a biosferei. Imaginile apărute pe Youtube dezvăluie bucata de rai aflată în apropierea coastelor Mării Negre. Bucurați-vă de aceste cadre, căci accesul turiștilor în zonă este interzis!

Insula Sacalin, o insulă nou formată în Marea Neagră, se află la mică distanță de coasta românească, în dreptul brațului Sfântu Gheorghe al Deltei Dunării. Inițial aceasta era formată din două insule mai mici: Sacalinu Mare și Sacalinu Mic. Cu timpul însă, cele două s-au unit și au format o singură insulă. Complexul Scalin-Zătoane, cu o suprafață de  21.410 ha,  dimensiune apropiată de cea a Bucureştiului, este arie de protecție specială în cadrul Rezervației Biosferei Delta Dunării și este important ca loc de cuibărit pentru 14 specii de păsări: lebede, păsări limnicole și este loc de premigrație și migrație pentru circa 100 specii.

Prima menționare a insulei datează din 1771, în timpul confruntărilor cu Imperiul Otoman pentru impunerea supremației la gurile de vărsare a Dunării în Marea Neagră.

În 1938, Guvernul României a declarat zona rezervație a biosferei și a interzis popularea insulei. În prezent este interzis și accesul turiștilor. Măsura a fost luată pentru protejarea păsărilor rare care îşi au cuibul pe acest teritoriu. Aici se regăsesc și cele mai mari colonii de chire de mare şi pelicani creţi. În apele din proximitate se găsesc peşti rari, sturioni, dar şi plante rare.

Redactor: Ramona Caba