Insula Musura, numită de localnici şi Insula Fericirii

Conducerea Institutului Naţional Delta Dunării doreşte ca insula Musura, aflată la capătul braţului Sulina al Dunării, să fie declarată zonă strict protejată.

Astfel, să rămână singurul loc de cuibărit din România pentru chirele de mare şi pescăruşii asiatici. Apărută după anul 1980, insula sau peninsula Musura, numită de localnici şi Insula Fericirii sau Insula K, constituie o zonă de o importanţă deosebită pentru cercetători.

‘Insula Musura este în continuă transformare, mai ales în partea românească, fiind frecvent complet spălată de furtuni, fărâmiţată în mai multe insule care se reunesc în unii ani, iar în alţii se scufundă. În Baia Musura suntem martori ai genezei unui pământ nou şi pionieratului florei şi faunei, ai modului de instalare a diferitelor specii în procesul de succesiune primară, într-un ritm mult mai accelerat decât s-a putut constata în cazul evoluţiei insulei Sacalin’, a declarat ornitologul din cadrul INDD, Mihai Marinov.

El a amintit impactul crescut al turismului neorganizat asupra insulei care are un rol important în ecologia păsărilor.

‘În perioada de cuibărit, zeci şi sute de turişti debarcă pe insula Musura, păsările abandonând sute de ponte. Din aceste motive, succesul reproducerii este foarte mic comparativ cu numărul mare de perechi de păsări. Menţionăm că pe acest petic de pământ, pe lângă speciile de păsări care cuibăresc şi în alte părţi ale ţării, găsim două specii ce cuibăresc doar în România, chira de mare şi pescăruşul asiatic’, a mai spus Marinov.

Cercetătorul INDD a precizat că până acum au existat două iniţiative de a declara insula Musura zonă strict protejată, însă niciuna dintre ele nu s-a încheiat cu succes.

‘Trebuie luate măsuri de supraveghere a turismului, astfel încât coloniile de păsări să nu mai fie afectate de turism şi să se asimileze cruţarea acestora cu prohibiţia la pescuit în perioada de reproducere a peştelui. Este important ca Insula Musura să nu aibă soarta Sacalinului. Calea de urmat ar fi declararea Insulei Musura drept zonă strict protejată şi paza strictă, interzicerea debarcării, observarea păsărilor de pe apă, de la minimum 100 de metri distanţă, în perioada de cuibărit a păsărilor’, a menţionat Mihai Marinov.

Înfiinţat în anul 1970, INDD are ca obiect principal de activitate efectuarea de cercetări fundamentale şi aplicative în domeniul ecologiei şi protecţiei mediului, cu scopul de a fundamenta managementul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi în alte zone umede de interes naţional şi internaţional pentru conservarea biodiversităţii şi pentru dezvoltare durabilă.

Redactor: Sondra Sandu