Insula Belina și brațul Pavel au revenit în proprietatea statului

Insula Belina și brațul Pavel revin în administrarea statului! Acesta este anunțul făcut de premierul Ludovic Orban la începutul ședinței de guvern de joi, 21 mai.

El a mai adăugat că preluarea se va face fără contractele pe care le încheiase Consiliul Județean Teleorman.

Acesta a cerut Ministerului Mediului să pregătească o hotărâre de guvern care să reglementeze modul de administrare a insulei Belina.

Insula Belina a făcut obiectul unui dosar ”cu cântec”, instrumentat de DNA, în care apar nume grele, precum constănțeanca Sevil Shhaideh, fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltări.
Potrivit anchetatorilor:

„În anul 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel, cu suprafaţă de 278,78 ha, respectiv 45 hectare, situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private. Pentru realizarea transferului de proprietate a fost adoptată H.G. 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost încălcate o serie de dispoziţii legale”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.

Dosarul se află pe masa judecătorilor și încă se audiază martori în acest caz.

Redactor: Daniel Albu