Insuficienţa cardiacă – simptome şi prevenţie

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=PZjW5Ezi8oY[/youtube]România este a treia țară din lume în ceea ce privește mortalitatea din cauze cardiovasculare. Din păcate, mulți bolnavi ajung la medic abia atunci când boala se află într-o stare avansată, iar doctorii nu mai pot face nimic altceva decât să o țină sub control. În acest caz, se poate vorbi despre insuficiență cardiacă.

Insuficiența cardiacă apare atunci când mușchiul inimii nu mai pompează cantitatea de sânge necesară organismului. În acest caz, organismul încearcă să suplinească funcția prin reținerea apei și a sării pentru a creşte cantitatea de sânge, prin accelerarea frecvenţei cardiace sau prin creșterea dimensiunilor inimii. Această afecțiune poate fi produsă de o serie de boli, cel mai frecvent factor fiind infarctul miocardic. Însă insufiența cardiacă poate să apară și din cauza hipertensiunii arteriale, a diabetului zaharat sau a diferitelor infecții ale mușchiului inimii.

Chiar dacă simptomele sunt diferite de la caz caz, se impune o consultație la medicul specialist atunci când se accentuează oboseala, când apar probleme de respirație și tuse sau când pulsul este accelerat.

Debutul acestei afecțiuni și evoluția sa poate fi extrem de diferită de la bolnav la bolnav, de aceea este necesară prezenţa la medicul specialist, care va prescrie tratamente pentru fiecare pacient în parte.

După vârsta de 25 de ani, valorile tensiunii arteriale cunosc o creştere destul de rapidă, de accea se recomandă verificarea tensiunii arteriale de cel puţin 2 ori pe an. O tensiune arterială de 150/100 reprezintă deja un factor de risc pentru bolile cardiace. Un alt indicator concludent pentru starea inimii este pulsul, acesta însă nu poate reflecta sănătatea vaselor de sânge. Valoarea normală a pulsului trebuie să se încadreze între 60 şi 100 de bătăi pe minut.

Pentru o valoare optimă a tensiunii arteriale şi a pulsului, specialiştii recomandă o alimentaţie echilibrată şi cel puţin 30 de minute de mişcare pe zi. La nivel mondial, în perioada 11-12 mai, sunt sărbătorite Zilele Insufucienţei Cardiace, prilej cu care se desfăşoară campanii de informare cu privire la această afecţiune.

Reporter: Paula Moroi ; Imagine: Alex Brinzaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.