Instrumente medicale antice, descoperite la Constanța

Mai multe instrumente medicale antice descoperite în zona veche a orașului sunt expuse la Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța. Ele au fost găsite în mormântul unui fost medic. Este vorba despre un bisturiu, două mânere pentru fixarea pacienților în timpul operației și un alt instrument de cauterizare.

Medicina a fost practicată în zona Dobrogei încă din antichitate, atunci când se realizau operații complexe.  Mai multe instrumente medicale folosite în chirurgia antică sunt expuse în această lună la Muzeul de Istorie și Arheologie. Ele au fost descoperite în cetatea Tomis în mormântul unui fost medic. Modul în care au fost prelucrate i-a surprins chiar și pe arheologi.

Dovezile istorice arată că în Imperiul Roman se practica o chirurgie destul de avansată. Romanii au inventat o mulțime de instrumente medicale folosite chiar și în zilele noastre. Este vorba despre forceps, bisturiu, sau acul chirurgical. Setul descoperit datează din secolul III și este unul foarte complex.

Obiectele sunt expuse pe parcursul a 30 de zile la secțiunea exponatul lunii, urmând ca în luna iulie muzeografii să expună alte obiecte antice de interes.

Rpeorter: Bogdan Bolojan; Imagine: Cristian Rizea