Însemnătatea zilei de 8 Martie

Astăzi, 8 martie, după o tradiție preluată, sărbătorim cu toții, ziua femeii, ziua mamei! Care este originea acestui obicei îl aflăm cu toții într-un material pregătit de Sondra Sandu…

Este un obicei împământenit de mult timp și la noi , la români, ca în ziua de opt martie să sărbătorim cu toții ziua internațională a femeii sau ziua mamei. Am fost curioasă să cunosc originea acestei săbători și am aflat că își are începuturile în anul 1911, după ce cu un an înainte fusese propusă de Clara Zetkin (1857-1933), ca zi dedicată femeii, care să fie sărbătorita la nivel internaţional, la aşa-numita Conferinţă a Femeilor Socialiste de la Copenhaga.

Dr. Andrei Kuraev susţine că ziua s-a născut pornind de la sărbătoarea Purim care rememorează anual un cumplit masacru întreprins asupra poporului persan de iudeii aflaţi în exil. Personajul-cheie al evenimentului este tocmai o femeie, Estera, devenită întruchipare biblică a “eroismului “feminin evreiesc. Astfel, în viziunea sa, ziua de 8 Martie este o chemare a lumii de a slăvi Femeia-Lider – pe Estera, adică a serba Purimul.

Biserica nu are nimic împotriva personajelor biblice, doar că înţelegerea evenimentelor petrecute în cartea Estera este diferită în creştinism şi iudaism. Creştinismul vede în aceasta cum Dumnezeu nu a permis ca poporul Său să fie nimicit de duşmanii perşi, iar iudaismul vede în toate popoarele un duşman, care ar trebui să fie nimicit asemenea perşilor.

Creştinismul sărbătoreşte femeia într-un mod smerit, aşa cum se cade. Creştinismul nu sărbătoreşte firea umană, ci cinsteşte nevoinţele lăudabile ale sfinţilor, indiferent de sex.

Ziua în care cea mai sfântă între fecioare primeşte demnitatea de a fi Mama Celui Preaînalt este ziua de 25 martie, zi în care biserica ortodoxă sărbătorește mama.

Binecuvântarea Celui Preaînalt să se reverse asupra voastră, să puteţi aduce bucurie şi mângâiere în locul în care vă aflaţi, să fiţi ca nişte flori care înfloresc mereu, înfrumuseţând viaţa celor din jur: soţi, copii, părinţi, colegi.

Redactor: Sondra Sandu