Înșelăciuni cu nămol

Utilizat încă din epoca romanilor, primii care i-au recunoscut proprietăţile curative, nămolul sapropelnic de Techirghiol este, şi astăzi, unul dintre cele mai căutate tratamente naturiste pentru o serie de afecţiuni de piele, dar şi ginecologice sau reumatice. În ultimii ani, comerţul ilegal cu un „fals“ nămol de Techirghiol înfloreşte pe mai toate plajele din România, fiind îmbuteliat în sticle din plastic de jumătate de litru şi vândut, ilegal, turiştilor. Un pericol pentru sănătatea cetăţenilor care, neavizaţi, cumpără acest nămol, fără calităţi terapeutice, plin de bacterii, care, în loc să îi vindece, ar putea să îi îmbolnăvească.

„Aurul negru“ de la Techirghiol a fost utilizat încă din epoca romană. La începutul anilor 1800, turcii care locuiau în micul sătuc de pe malul Techirghiolului se vindecau, şi ei şi animalele lor, prin băi de nămol direct în lac. Tocmai proprietăţile sale curative l-au făcut şi extrem de căutat, iar comercianţii ilegali de nămol de Techirghiol profită de naivitatea turiştilor sosiţi pe litoral şi vând, în condiţii improprii, un nămol extrem de toxic. Ceea ce nu ştiu clienţii acestor comercianţi este că aşa zisul nămol de Techirghiol „la PET“ este, de fapt, o bombă bacteriologică, un nămol utilizat, deja anterior şi aruncat, înapoi în lac, de către Sanatoriul Balnear Techirghiol, prin conducte special.

Potrivit reprezentanților Sanatoriului Balnear Techirghiol, returnarea nămolului în lac este obligatorie, pentru refacerea acestuia.

Spre deosebire de nămolul deja folosit, vândut la sticle de plastic şi care este extrem de urât mirositor, nămolul scos din mijlocul lacului este unul onctuos, cu puternic miros de sulf.

Conducerea sanatoriului a descoperit, pe malul lacului, barca cu care se aduna, cu ani în urmă, nămolul din centrul Techirghiolului. Aceasta a fost restaurată şi pusă în valoare chiar pe aleea de acces către instituţia de sănătate.

Redactor: Mihaela Dubei-Marin