Îngheţata poate provoca boli grave copiilor

E dulce, gustoasă și răcoroasă, iar căldura excesivă din zilele toride de vară ne îndeamnă să o savurăm. Pentru copii sau adulți, înghețata se află în topul preferințelor alimentare. Puțini sunt însă cei care știu că aceste delicatese nu sunt tocmai recomandate pentru sănătatea organismului.

Statisticile indică faptul că jumătate din îngheţatele cu arome care se găsesc pe piață conţin caragenan, iar cele cu fructe au doar cantităţi foarte mici de suc de fructe. O mare parte din sortimente sunt colorate cu extract de gândaci, iar restul au o listă lungă de E-uri printre ingrediente. Cu toate acestea sezonul estival aduce vânzări record la acest sortiment iar prea putini sunt cei care renunta la îngheţată din cauza ingredientelor periculoase.

Specialiștii de la Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor au identificat 31 de aditivi alimentari, printre care și E102 – tartrazină, un colorant sintetic care a fost interzis în Statele Unite, Norvegia și Austria. Acesta a fost considerat răspunzător de agravarea astmului, de producerea de iritaţii la nivelul pielii dar chiar și de distrugerea ADN-ului.

Redactor: Andreea Barbu