Infracționalitatea juvenilă atinge cote alarmante la malul mării

Legislația în vigoare prevede ca minorii sub 14 ani care comit infracțiuni să fie preluați de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) în centre de supraveghere specializată.

Legea există, însă astfel de instituții de reeducare sunt doar două, în toață țara, la Buziaş şi Târgu Ocna. În ciuda necesității stringente, Constanța nu beneficiază de un centru specializat, în care minorii să poată fi ajutați.

Așa se face că mulți adolescenți sau chiar și copii ajung să comită infracțiuni și să pice în capcanele recidivei. La Constanța, se petrec, în fiecare lună, în medie 30 de cazuri cu autori minori. Cele mai multe infracțiuni comise de aceștia sunt furturile din locuințe, dar și din mașini.

Cel mai recent exemplu s-a petrecut săptămîna aceasta, la Mangalia, unde un minor de 15 ani a fost reținut de polițiștii după ce a pătruns în patru locuințe. Un alt caz este cel al băiatului de 13 ani, arestat la domiciliu, după ce a spart patru mașini în doar cîteva ore. Dacă unii ajung în arestul poliției, alții cerșesc sau pică în patima drogurilor.

Reporter: Andreea Barbu ; Imagine: Nicu Cavachi