Infecțiile nosocomiale fac noi victime la Constanța

Dupa ani de lupta cu o boală necruțătoare, copilul fostului fotbalist dinamovist Cosmin Paşcovici se înfruntă cu infectiile capatate in spitalul judetean din Constanta. Denis Paşcovici a fost infectat cu Klebsiella şi Piocianic – doua dintre cele mai periculoase bacterii nosocomiale. Mama lui se roaga sa invinga infectiile, întrucât de cancer reusise sa scape, dupa cateva operatii efectuate de medicii francezi.

Ajuns la 11 ani, Denis Paşcovici – băiatul lui Cosmin Paşcovici, fostul fundaş de la Dinamo – sfidează statisticile medicale, însă a devenit victimă sistemului medical romanesc, care e la pamant din mai toate punctele de vedere. Infectiile pe care pacientii le contactează in spitalele, nu l-a ocolit nici pe Denis. Mama lui, Iulia, care-l vegheaza zi de zi a obosit sa se lupte cu sistemul si cu lipsurile de toate felurile din Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanta.

Nici nu împlinise doi ani și Denis suferea prima operație pe creier. Au urmat alte cateva,  si după chimioterapie și radioterapie, În 2010,medicii din Franța i-au anunțat pe părinți că baietelul a învins boala – o tumora pe creier. După o criză neașteptată, survenită acum două luni, Denis a ajuns în comă la Spitalul Județean din Constanța. Aici, copilul de 11 ani a luat două bacterii intraspitalicești.

Iulia Pascovici acuza spitalul ca nu i-au schimbat dispozitivele medicale montatate copilului ei, in ritmul dictat de protocoalele medicale, si ca astfel infectiile nosocomiale si-au facut aparitia.

Banii si costurile medicale i-au epuziat pe sotii Pascovici. Tatăl, fostul fotbalist dinamovist Cosmin Pașcovici, lucrează pe tractor lângă Bordeaux, intr-o podgorie de vita-de-vie. Ionela și Denis stau suspendați între Franța și România, pe pânza subțire a speranței. Tot ce-si mai doreste este sa plece acasa cu copilul, departe de spitalul care i l-a imbolnavit mai rau. Denis este aproape de coma.

Există subiectivitate în mărturia unei mame îndurerate, insa unele lucruri sunt incontestabile, cum ar fi infecțiile nosocomiale care au ajuns la Denis. În sângele lui Denis Pașcovici, analizele au relevat prima bacterie pe 18 mai 2016: Klebsiella.

Redactor: Mihaela Ciorbaru